RSS

Μεταμορφώστε το παλιό PC σε πανίσχυρο firewall!

09 Sep

Αν σας λέγαμε ότι βρήκαμε ένα πεταμένο μηχάνημα του 1998 (AMD Κ6 στα 300MHz), τι θα σκεφτόσασταν; Μάλλον ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά άχρηστο, ειδικά την εποχή που τους τετραπύρηνους τους έχουμε για ψωμοτύρι! Ίσως να ‘χετε κάποιο δίκιο, αλλά εμείς, ως φανατικοί λάτρεις των παλιών μηχανημάτων -αλλά κυρίως ως πιστοί οπαδοί της geek κουλτούρας των απανταχού χάκερ-, βρήκαμε σε τι θα μπορούσε να μας χρησιμεύσει ένα τέτοιο, φαινομενικά άχρηστο μηχάνημα. Έτσι λοιπόν, στήσαμε ένα πανίσχυρο firewall σ’ ένα κουτί το οποίο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, βρήκαμε στα σκουπίδια της γειτονιάς (για την ακρίβεια, ο αδερφός του γράφοντα το ανακάλυψε, λίγα μέτρα μακριά απ’ το σπίτι!)

Τα firewall, όπως όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ κι αρκετά χρονάκια τώρα, μιας και η ύπαρξη τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη επιβίωσης για κάθε μικρό ή μεγάλο, ενσύρματο ή ασύρματο δίκτυο –ακόμα κι αν αποτελείται από έναν μόνον υπολογιστή. Φυσικά, στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες -μάλλον εκατοντάδες- εναλλακτικές λύσεις/προτάσεις, οι οποίες στην περιγραφή της λειτουργίας τους έχουν τη λέξη “firewall”. Στο παρόν άρθρο θα δούμε, βήμα προς βήμα, πώς μπορούμε να στήσουμε και στη συνέχεια να σετάρουμε ένα πανίσχυρο και ικανότατο firewall, γρήγορα, εύκολα και κυρίως φθηνά, πάνω σ’ ένα παλιό μηχάνημα, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ‘ταν παρκαρισμένο -κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση- σε μια σκοτεινή, σκονισμένη γωνιά μιας αποθηκούλας…Μια από τις καλύτερες επιλογές για το λογισμικό που θα τρέχει εκείνο το PC σε ρόλο router/firewall είναι το SmoothWall (www.smoothwall.org), μια εξειδικευμένη διανομή
Linux που μπορείτε να κατεβάσετε από το (http://tr.im/getsmoothwall, εκδοχή SmoothWall Express). Η εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία του, σε συνδυασμό με την αχτύπητη τιμή του… δωρεάν (τουλάχιστον για το software), κάνουν το SmoothWall μια ελκυστικότατη επιλογή για τους administrator που θέλουν πλούσιες δυνατότητες, ευελιξία, ασφάλεια και χαμηλό κόστος ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Σίγουρα αρκετοί από μας έχουμε ένα παλιό PC, που βρίσκεται χωμένο και σκονισμένο σε κάποια ντουλάπα του σπιτιού μας. Ε, αρκετά τεμπέλιαζε τόσον καιρό!

Απαιτήσεις hardware
Όπως ίσως περιμένατε, το SmoothWall δεν είναι καθόλου απαιτητικό από πλευράς hardware. Αναλυτικότερα, οι ελάχιστες απαιτήσεις του έχουν ως ακολούθως:

 • Η/Υ αρχιτεκτονικής i386 με CPU στα 300MHz
 • Σκληρός δίσκος από 250MB (προσέξτε, μιλάμε για MB όχι για GB -ο δικός μας ήταν 2GB!)
 • Μνήμη από 16MB (αλλά μην ξεχνάμε ότι όσο περισσότερη είναι η μνήμη, τόσο περισσότερα services μπορούν να ‘ναι ενεργά)
 • Τουλάχιστον δύο κάρτες δικτύου (ΝΙCs), ανάλογα με το πόσα network interfaces θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (ένα ΝIC ανά interface)
 • CD-ROM drive
 • Το CD εγκατάστασης του SmoothWall (έκδοση Express 3.0 SP1), το οποίο και μπορούμε να κατεβάσουμε από το http://tr.im/getsmoothwall Σε περίπτωση που το PC μας πληρεί τις παραπάνω προδιαγραφές, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του SmoothWall αμέσως 🙂


Εικόνα 1
Οι δυο κάρτες δικτύου που αγοράσαμε είναι τοποθετημένες στη μητρική κάρτα και βιδωμένες στις υποδοχές του κουτιού…

Λίγα μαστορέματα & μερικές βασικές έννοιες
Αφού ρίξαμε μια ματιά στη μητρική πλακέτα εκείνου το παλιού PC και βεβαιωθήκαμε ότι είχε το χώρο, αγοράσαμε δύο φθηνές κάρτες δικτύου (η μητρική εννοείται πως δεν είχε καμία ενσωματωμένη!) Μετά την τοποθέτησή τους και πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του SmoothWall, συνθέσαμε τα καλώδια UTP για το RED και το GREEN network interface, όπως φαίνεται στην εικόνα 2. Αν τώρα αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα χρωματιστά interfaces, κατ’ αρχάς να σας πούμε ότι, όπως βλέπετε και στην εικόνα, το κόκκινο καλώδιο, που ξεκινάει από την κάρτα δικτύου του interface που χαρακτηρίσαμε ως “κόκκινο”, στην άλλη του άκρη είναι συνδεδεμένο στο ADSL modem/router μας -και συγκεκριμένα πάνω σε μια Ethernet θύρα που είναι για συνδέσεις πελατών, δηλαδή μηχανημάτων του LAN. Το άλλο καλώδιο είναι συνδεδεμένο πάνω στο λεγόμενο “πράσινο” network interface και καταλήγει σ’ ένα switch. Στις θύρες του switch συνδέουμε όλα τ’ άλλα PC του τοπικού μας δικτύου. Γενικά, το SmoothWall χωρίζει το δίκτυο σε δύο, τρία ή τέσσερα επίπεδα, χρησιμοποιώντας ισάριθμα network interfaces, δηλαδή ενσύρματες ή/και ασύρματες κάρτες δικτύου. Αυτά τα interfaces/επίπεδα χαρακτηρίζονται από χρώματα, συγκεκριμένα τα RED , GREEN, PURPLE και ORANGE, με τα RED και GREEN να ‘ναι υποχρεωτικά σε *κάθε* εγκατάσταση του SmoothWall.

Εικόνα 2
Το κουτί βιδώθηκε, τα καλώδια συνδέθηκαν κι ευτυχώς τα λαμπάκια άναψαν… Καλό σημάδι, δε νομίζετε; 🙂

Αναλυτικότερα:

 • Το RED επίπεδο είν’ αυτό που έρχεται σ’ άμεση επαφή με το Internet ή με το ADSL modem/router.
 • Το GREEN επίπεδο έχει να κάνει με τις *ενσύρματες* συνδέσεις όλων των μηχανημάτων που προστατεύει το SmoothWall.
 • Το PURPLE επίπεδο μας επιτρέπει να προσθέσουμε στο δίκτυο μας κι ασύρματους πελάτες, όπως, π.χ., laptop. Προφανώς, η PURPLE κάρτα δικτύου λειτουργεί ως wireless access point. Οι υπολογιστές που συνδέονται (ασύρματα) στο PURPLE interface δεν βλέπουν εκείνους που είναι συνδεδεμένοι (ενσύρματα) στο GREEN, εκτός κι αν χρησιμοποιηθούν συνδέσεις VPN (Virtual Private Networking).
 • Το ORANGE επίπεδο επιτρέπει σε μηχανήματα του έξω κόσμου (δηλαδή του Internet) την πρόσβαση σε web, email, FTP κ.λπ. server, οι οποίοι τρέχουν εντός του LAN. Οι υπολογιστές των επιπέδων GREEN και PURPLE δεν μπορούν να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα μηχανήματα του ORANGE, εκτός κι αν αυτό γίνει μέσω ελεγχόμενων DMZ (DeMilitarized Zone).

Εικόνα 3
Μια διαγραμματική απεικόνιση του δικτύου που πρόκειται να στήσουμε και να προστατεύσουμε με το  SmoothWall. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, άλλος ο ρόλος του RED interface κι άλλος του GΡΕΕΝ.

Η βασική εγκατάσταση

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του Smoothwall στο μηχάνημα μας. Αφού μπούμε στα γρήγορα στο BIOS Setup του υπολογιστή, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ορίσει σαν πρώτη συσκευή εκκίνησης το CD-ROM drive, μπορούμε κι επίσημα να ξεκινήσουμε! Let’s do it, folks!

Βήμα 1: Εισάγουμε το δισκάκι CD που μόλις “κάψαμε” (με το ISO του Smoothwall Express που κατεβάσαμε) και κάνουμε boot απ’ το CD-ROM drive. Το πρώτο πράγμα που θα μας εμφανιστεί είναι η αρχική εικόνα με τις πληροφορίες σχετικά με το Smoothwall. Πατάμε [Enter] για να αρχίσει η εγκατάσταση.

Βήμα 2: Μετά από μερικά διαδικαστικά φτάνουμε στο πρώτο ουσιαστικό σημείο της εγκατάστασης μας, αφού το Smoothwall ετοιμάζεται να κάνει FORMAT και να ετοιμάσει το /dev/hda (όπου /dev/hda ο δίσκος μας) για την εγκατάσταση. Όλα τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στο δίσκο /dev/hda θα διαγράφουν, like, οριστικά, so take notice! Η δημιουργία partition ξεκινά. Όταν ολοκληρωθεί, αυτόματα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση της διανομής στον ήδη φρεσκοφορμαρισμένο δίσκο.

Βήμα 3: Τελειώνοντας την εγκατάσταση του βασικού λειτουργικού στον /dev/hda, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα το οποίο μας δίνει συγχαρητήρια για την επιτυχή εγκατάσταση του Smoothwall στο μηχάνημα μας (ε, νομίζουμε ότι τ’ αξίζουμε!) και παράλληλα μας πληροφορεί ότι σε περίπτωση που θέλουμε να συνδεθούμε απομακρυσμένα στο Smoothwall θα πρέπει να εισάγουμε στον browser μας τη διεύθυνση https://SmoothWall:441 (secure) ή https://SmoothWall:81 (insecure, sniffable) όπου βέβαια στη θέση του “SmoothWall” θα πρέπει να βάλουμε την εσωτερική διεύθυνση IP του PC, όταν αυτό θεωρείται ως gateway για τα μηχανήματα του εσωτερικού δικτύου (Μ’ άλλα λόγια, πρόκειται για τη διεύθυνση που έχει το GREEN interface, βλέπε παρακάτω.)

Σημείωση: Αμέσως μετά ερωτούμαστε αν θέλουμε να επαναφέρουμε κάποιες παλιές ρυθμίσεις στο σύστημά μας, αλλά απ’ τη στιγμή που είναι η πρώτη φορά που στήνουμε το Smoothwall επιλέγουμε Νο και συνεχίζουμε θαρραλέα την εγκατάσταση 🙂

Βήμα 4: Αφού γρήγορα επιλέξουμε τον τύπο του πληκτρολογίου που χρησιμοποιούμε (αφήστε το default ή βάλτε «us»), σειρά έχει να εισάγουμε το hostname του firewall. Εμείς, π.χ., βάλαμε “totalXAKER” (χωρίς τα εισαγωγικά, βλ. εικόνα 4).

Εικόνα 4
Το hostname του SmoothWall αποδόθηκε και πλέον ακούει στο όνομα totalXAKER 🙂

Βήμα 5: Συνεχίσουμε ορίζοντας το επίπεδο ασφαλείας των outgoing αιτήσεων ως Half–open, ώστε να επιτρέπεται η εξερχόμενη κίνηση σε όλες τις αιτήσεις εκτός από τις δυνητικά επιβλαβείς. Προχωράμε τώρα στα βαθιά νερά της εγκατάστασης του SmoothWall.

Βήμα 6, Ορισμός είδους δικτύου. Στο σημείο αυτό θα ορίσουμε το είδος του δικτύου που θα στήσουμε, με βάση εκείνα τα interfaces που αναφέραμε πρωτύτερα. Γι’ αυτό το παράδειγμά μας θα δημιουργήσουμε ένα απλό δίκτυο, οπότε θα χρειαστούμε μόνο τα βασικά interfaces, δηλαδή το RED και το GREEN. Άρα, στη λίστα επιλογών επιλέγουμε το RED + GREEN και πατάμε OK.

Βήμα 7, Αναζήτηση των καρτών δικτύου (NICs). Για τη δική μας ευκολία κάνουμε αυτόματη αναζήτηση (εκτός κι αν είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε ΑΚΡΙΒΩΣ (απ’ έξω κι ανακατωτά, που λένε) ποιο μοντέλο είναι η κάθε κάρτα, οπότε και το επιλέγουμε manually. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τις δυο κάρτες δικτύου που ‘χουμε τοποθετήσει στο μηχάνημά μας, το αποτέλεσμα θα μοιάζει αρκετά με την εικόνα 5, με τη διαφορά ότι σ’ εσάς θα εμφανιστούν τα μοντέλα των καρτών σας (duh!)

Εικόνα 5
Οι δύο κάρτες δικτύου που τοποθετήσαμε σ’ εκείνο το παλιό PC έχουν αναγνωριστεί επιτυχώς απ’ το SmoothWall. Μας έφυγε ένα μικρό άγχος τώρα, τ’ ομολογούμε!

Βήμα 8, Εισαγωγή διευθύνσεων IP στα RED και GREEN interfaces. Αφού έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία με την αναγνώριση των καρτών που βρίσκονται τοποθετημένες μέσα στο μηχάνημα, σειρά έχει να εισάγουμε μια IP για κάθε μια κάρτα. Θα ξεκινήσουμε με το GREEN interface, όπου θα του αποδώσουμε ένα στατικό (static) IP. Αυτό θα πληκτρολογούμε, π.χ., στη μπάρα διευθύνσεων του browser κάποιου μηχανήματος του εσωτερικού μας δικτύου, προκειμένου να συνδεόμαστε στο web interface του SmoothWall! Όπως βλέπετε και στην εικόνα 6, ως IP του GREEN interface έχουμε εισάγει το 192.168.1.5, ενώ ως network mask έχουμε το κλασικό 255.255.255.0.

Εικόνα 6
Το συγκεκριμένο IP που ορίσαμε για το GREEN interface του Smoothwall αποτελεί τη διεύθυνση gateway για τα μηχανήματα του εσωτερικού δικτύου τα οποία προστατεύει.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το RED βλέπει απευθείας το ADSL modem/router που έχουμε σπίτι. Μπορούμε, λοιπόν, να του βάλουμε ένα στατικό (static) IP, αρκεί βέβαια ν’ ανήκει στο εσωτερικό subnet του router αλλά και να ‘ναι εκτός του εύρους των IP που ενδεχομένως μοιράζει ο DHCP server του router. Εναλλακτικά, αν ο DHCP server του ADSL mode/router είναι όντως ενεργοποιημένος, κάλλιστα μπορούμε να πούμε στο SmoothWall να παίρνει αυτόματα κάποιο IP απ’ αυτόν και να το δίνει στο RED interface (επιλογή DHCP, βλ. και εικόνα 7).

Εικόνα 7
Φροντίσαμε ώστε το RED interface του SmoothWall να παίρνει αυτόματα IP -στην περίπτωσή μας από τον DHCP server του ADSL modem/router.

Σημείωση: Αν *δεν* δώσουμε δυναμικό IP στο RED μέσω DHCP, τότε για το RED θα πρέπει επίσης να ορίσουμε DNS και Gateway. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτές οι δύο διευθύνσεις θα είναι ίδιες, π.χ., κάτι σαν 192.168.0.1 ή 10.0.0.1 –δείτε το manual του ADSL modem/router σας.

Βήμα 9: Στα επόμενα μενού –και με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για ένα τυπικό home LAN- δεν χρειάζεται να πειράξουμε τίποτα, εκτός απ το DHCP server configuration. Για παράδειγμα, για το δικό μας τοπικό δίκτυο θέλαμε τα μηχανήματά του που είναι συνδεδεμένα στο GREEN interface να παίρνουν αυτόματα IP από το εύρος
192.168.1.100 έως 192.168.1.200. Γι’ αυτό και μπήκαμε στο DHCP server configuration, τσεκάραμε το κουτάκι Enabled και πληκτρολογήσαμε τις κατάλληλες τιμές στα πεδία Start address και End address (βλ. εικόνα 11).

Εικόνα 11
Επιτυχής σύνδεση μέσω SSH, στο SmoothWall box… Ποιος χρειάζεται οθόνη, όταν έχει SSH login ή/και web interface; Σωστά. ΚΑ-ΝΕ-ΝΑΣ!

Βήμα 10, ορισμός δύο password. Στα δυο επόμενα βήματα πριν το τέλος της εγκατάστασης, θα χρειαστεί να εισάγουμε δυο passwords, ένα για τον built-in χρήστη admin κι ένα για τον υπερχρήστη, τον root. Με τα διαπιστευτήρια του admin μπαίνουμε στο SmoothWall από τον browser μας, ενώ μ’ εκείνα του root όταν μπαίνουμε στη γραμμή εντολής του SmoothWall μέσω SSH ή και απευθείας από την κονσόλα, δηλαδή από το πληκτρολόγιο που είναι συνδεδεμένο στο PC με το firewall (σπάνιο, αφού κατά πάσα πιθανότητα μάλλον δεν θ’ αφήσετε οθόνη στο SmoothWall). Περιττό ν’ αναφέρουμε ότι καλό είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά passwords και να φροντίσετε ώστε να είναι ισχυρά (βλ., π.χ., total XAKER 19, σελ. 92).

Η βασική εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και πατάμε OK, για reboot (βγάλτε το CD του SmoothWall από τον οδηγό!). Όταν ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση θα ακούσετε έναν μάλλον περίεργο κι ασυνήθιστο ήχο να βγαίνει μέσα απ το κουτί –ένα μπιπ, ένα πράγμα– το οποίο σας ειδοποιεί ότι έχουν φορτωθεί όλα τα (σχετικά με το firewall) modules και το Smoothwall είναι πλέον έτοιμο για χρήση. Παράθυρο, στον κόσμο του firewall Η πρώτη μας επίσκεψη στο web interface του SmoothWall σε λίγο θα αποτελεί γεγονός. Εμείς, για παράδειγμα, την κάναμε μέσα από τον web browser ενός μηχανήματος του τοπικού μας δικτύου, πληκτρολογώντας στη μπάρα διευθύνσεων του το https://192.168.1.5:441

όπου:

 • το https σημαίνει ότι ζητάμε ασφαλή σύνδεση (non-sniffable 😉
 • 192.168.1.5 είναι η εσωτερική διεύθυνση IP του SmoothWall (του GREEN interface)
 • το 441 είναι το port από το οποίο το SmoothWall αφουγκράζεται για ασφαλείς συνδέσεις https

Σημειώστε ότι την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε ασφαλή σύνδεση στο SmoothWall, ο browser θα σας προειδοποιήσει για την παρουσία μη-έγκυρου πιστοποιητικού. Κι αυτό γιατί, όπως είναι λογικό, το πιστοποιητικό του firewall δεν είναι υπογεγραμμένο από κάποια επίσημη Αρχή Πιστοποίησης (Certification Authority), από αυτές που ήδη γνωρίζει ο browser. Θα σας δοθεί όμως ευκαιρία να κάνετε μια εξαίρεση και να δεχθείτε το πιστοποιητικό του SmoothWall, για αυτή τη σύνθεση πουτώρα επιχειρείτε ή ακόμη και για όλες τις μελλοντικές. Αναλόγως του browser, λοιπόν, δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και στις διαθέσιμες επιλογές και πράξτε αναλόγως 🙂


Εικόνα 8
Έτοιμοι για την πρώτη σύνδεση στο web interface του SmoothWall, με χρήση του browser που τρέχει σε Linux box του τοπικού μας δικτύου. Προσέξτε ότι το username είναι admin κι όχι root, μιας και το τελευταίο είναι για συνδέσεις SSH, κατευθείαν στη γραμμή εντολής του SmoothWall.

Αντί επιλόγου…

Μέσα από αυτό το άρθρο είδαμε πώς μπορούμε, εύκολα και γρήγορα, να στήσουμε ένα firewall σ’ έναν αρκετά παλιό Η/Y, ο οποίος, πρακτικά, ήταν για ανακύκλωση. Σε άλλο άρθρο θα σας δείξουμε πόσο εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το SmoothWall για να παγιδεύσουμε … τζαμπατζήδες γείτονες, οι οποίοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν τις συνδέσεις Wi-Fi που βρίσκουν εδώ κι εκεί! Προς το παρόν, απολαύστε το ολοκαίνουργιο firewall του home LAN σας και μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Stay safe!

Εικόνα 9
Συνδεθήκαμε επιτυχώς στο web interface του SmoothWall. Η εξερεύνηση των διαφόρων επιλογών και παρεχόμενων υπηρεσιών, προτείνεται ενθουσιωδώς 🙂

Μερικές, extra πληροφορίες και δοκιμές

Ασφαλής σύνδεση από κονσόλα και SSH
Κατ’ αρχάς συνδεόμαστε στο web interface του SmoothWall. Επιλέγουμε Services -> remote access και τσεκάρουμε το κουτάκι που γράφει SSH. Μετά ανοίγουμε ένα τερματικό (αν είμαστε σε Linux ή Mac OS X) και πληκτρολογούμε κάτι σαν

ssh –p 222 root@192.168.1.5

βέβαια εσείς ενδεχομένως ν’ αλλάξετε το 192.168.1.5 με το IP που έχει το GREEN interface της δικής σας εγκατάστασης. Παρατηρήστε ότι το SmoothWall χρησιμοποιεί το port 222 για τις συνδέσεις SSH, κι όχι το 22 που είναι το στάνταρτ. Αφού πληκτρολογήσουμε το password του root συνδεόμαστε στο περιβάλλον γραμμής
εντολής του SmoothWall.

Δείτε, π.χ., πώς φαίνεται μια σύνδεση SSH που κάναμε από ένα Linux box:

pr0n@spl01tzbox:~$ ssh root@192.168.1.5 -p 222
root@192.168.1.5's password:
Last login: Sat Jun 27 12:50:13 2009 from 192.168.1.200
totalXAKER (root) ~ $

Στην περίπτωση που είστε σε PC με λειτουργικό Windows, για συνδέσεις SSH μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άριστο προγραμματάκι PuTTY, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, από τη διεύθυνση http://tr.im/getPuTTY.

Εικόνα 12
Σύνδεση SSH με τη βοήθεια του PuTTY για Windows -κανένας client δεν μένει παραπονεμένος 🙂 Σε κάθε περίπτωση σύνδεσης SSH, παρατηρήστε ότι το port που χρησιμοποιεί το SmoothWall είναι το 222 κι όχι το 22, που είναι το προκαθορισμένο για τον SSH daemon.

Οι βασικότερες υπηρεσίες του SmoothWall (Core services)
Η εγκατάσταση που μόλις πραγματοποιήσαμε προσφέρει τις παρακάτω δυνατότητες στο βασικό firewall:

 • DHCP server, για αυτόματη απόδοση διευθύνσεων IP στο εσωτερικό δίκτυο (GREEN Interface)
 • Dynamic DNS (για όσους δεν έχουν στατική IP, όπως εμείς)
 • CRON server (χρονοπρογραμματισμός εργασιών που εκτελούνται αυτόματα)
 • HTTP και FTP proxy, για την επιτάχυνση του web browsing των μηχανημάτων του τοπικού δικτύου
 • Intrusion Detection System (IDS), για όλα τα network interfaces Logs για local και remote μηχανήματα
 • NTP (Network Time Protocol) client / server, για το συγχρονισμό της ώρας και ημερομηνίας του SmoothWall και των πελατών του, με server ακριβείας του Διαδικτύου.
 • SSH (Secure Shell) server, για ασφαλείς συνδέσεις στη γραμμή εντολών του SmoothWall Traffic shaping (RED interface), για έλεγχο του bandwidth και κατανομή του σε διάφορες υπηρεσίες.

Παράδειγμα λίστας φορτωμένων services μπορούμε να τα δούμε στην εικόνα 10.

Εικόνα 10
Τα βασικά services που προσφέρει το SmoothWall είναι ενεργά κι εμείς έχουμε ξεκινήσει και το SSH, για ασφαλείς συνδέσεις απευθείας στη γραμμή εντολών του SmoothWall. Δεν είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του firewall και των όποιων πρόσθετων υπηρεσιών, όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρησιμεύσουν.

Backup-backup-backup (πρέπει να πούμε κάτι άλλο;)
Από τη στιγμή που το firewall πλέον λειτουργεί τέλεια, κάλο θα ήταν ν’ αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις που κάνατε. Πράγματι, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο επόμενο boot, ειδικά όταν ο νέος χρήστης πειραματίζεται με τς ρυθμίσεις του SmoothWall, εδώ κι εκεί. Μπορείτε, λοιπόν να πάρετε ένα αντίγραφο εφεδρείας των ρυθμίσεων του firewall σε δισκέτα (αν το PC είναι παλιό τότε σίγουρα έχει και floppy drive), ώστε με το που θα συμβεί η οποιαδήποτε στραβή να τις επαναφέρετε. Για το backup, λοιπόν, στο web interface δώστε Maintenance -> Backup, βάλτε μια άδεια δισκέτα στο drive και πατήστε το κουμπί Create Backup Floppy Disk. Όλα τα υπόλοιπα τα κάνει το SmoothWall!

 
Leave a comment

Posted by on September 9, 2011 in It's Greek to Me

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: